perjantai 16. huhtikuuta 2010

Villafranca del Bierzo

Reached Villafranca del Bierzo by bus. Staying at hostal Casa Mèndez (c/ Espiritu Santo). Mikko coming via Molinaseca by foot.

Villafrancassa ja jälleen uusi viinialue alla; Bierzo. Täällä tapakset ja viini ovat päivän eväs.

Päivin tendiniitti tai mikä lienee riesa ei anna periksi kovin pitkää marssia, joten jakaannuimme hetkeksi. Bussi ei napannut tippaakaan, mutta pakko mikä pakko. Kauniita maisemia sielläkin ja tie kulki yli meikäläisen Haltin korkeuksissa. Mikko kulkee Molinasecan kautta tänne perässä rehellisen peregrinon tapaan.

Tapasimme toisen suomalaisista kulkijoista, jotka lähtivät samaan aikaan kanssamme St. Pied du Portista. Kyselin kuulumisia ja missä toinen miehistä mahtoi matkata, mutta oli tullut kuulemma kotipuolessa jotain äkillistä ja joutunut lähtemään takaisin kohti pohjoista. Toivottavasti on saanut lennot Islannin tuhkasumuista huolimatta.

Tuttuja kasvoja tulee ja menee. Kuka on missäkin pitänyt vapaapäivää tai kulkenut vauhdilla eteenpäin. Nyt ei enää ole paljoa jäljellä matkaa. Puheenaiheet ovat edelleen "jos pääsen perille" -henkisiä vaivojen vertailuja, tuumailua voisiko repusta vielä karsia jotain ja muiden kuulumisten vaihtoa. Mukaan on tullut myös puheet siitä mitä kukakin aikoo tehdä Santiagossa ja kenellä on jo vähän kiire niin että ei voi enää valita päivämatkan pituuksia, kun lentoliput ovat jo etukäteen hankittuna.

Villafranca on nauhamainen kylä haarautuvan joen varressa vuorten välissä ja kasvanut aikoinaan Camino Francésin myötä paikalle. Taas olisi perhovehkeille tilausta. Perinteet näkyvät täällä vahvasti ja vanhoja kujia seinävaakunoineen on paljon jäljellä. Täällä sijaitsee myös vanha "anteeksiannon portti," jonka läpi on voinut kulkea aikoinaan mikäli on ollut niin heikossa kunnossa, että Santiagoon saakka ei ole ollut toivoa päästä. Näin on voinut sovittaa syntinsä jo täällä niin kutsutussa pikku-Santiagossa, jonka rinteillä näkyy useampi kirkko ja luostari.

Nyt on vihmonut sadetta kaksi päivää ja vuoret ovat sumussa - kuin maidossa kulkisi. Yömajat täyttyvät haaroihin saakka rapaisista kulkijoista ja märkiä kuteita roikkuu siellä mihin niitä vain saattaa keksiä ripustaa. Kamat ovat aamullakin kosteita, sillä mitään ihmeellisiä lämppäreitä ei ole. Joissain vuoriston alberquessa lämmin suihku tarkoittaa auringon lämmittämiä vesiputkia katolla, joten lämmin on melko vaihteleva käsite.

Hoplaa...