perjantai 27. syyskuuta 2013

Sokka irti ja sivistykseen

23.-27.9. At Porto Lounge hostel & guesthouse, Porto

Santiago de Compostelasta lähdimme yhden yön jälkeen bussilla takaisin Portugaliin ja Portoon. Porto jäi mieleen kaupunkina, joka oli sopivan kokoinen tutustuttavaksi ja tuntui siltä että siellä riittäisi tekemistä useammaksi päiväksi. Tänne parkkeerasimme rinkkamme muutamiksi päiviksi huolto- ja kulttuuriseikkailut mielessämme.

Porton historiallinen keskusta kuuluu Unescon maailmanperintöluettelon kohteisiin. Kävelymatkat ovat lyhyitä paikasta toiseen, mutta korkeuseroja riittää kiitettävästi. Oikein hyvää vastapainoa epäterveellisille eväille. Meia de leitet ja pastel nataa vaan naamariin. Ehkäpäs pieni Beirao.

Jos vaikka ostoksille kauppahalliin.

Pukki kaalimaan vartijana vai miten se nyt menikään? Kaloja myytiin niin kauppahallissa kuin kadun kulmissa.

Lähdimme perinnepatojen äärelle brasaa maistamaan. Tässä muodossa turskailtuna oli mättö mainio. Portugalilainen kaiken kansan pyttipannulounas, johon kuuluu peruna- ja turskasilppua oliiviöljyssä, kananmunaa, yrttilöitä ja oliiveja. 

Porton kaupungin alta on löydetty roomalaisen kaupungin jäänteitä ja niihin liittyviä kaivauksia tehdään eri puolilla kaupunkia. Jo valmiiksi kapeilla kaduilla tehtävät työt katkaiset kulkuteitä. Arkeologinen onni jakaa asukkaiden mielipiteet laidasta laitaan.

Azulejos - Portugalin kulttuurin kiinteät kulmakivet eli kaunis kaakelitaide, jota löytyy niin kirkoista, palatseista kuin tavallisten ihmisten kotiseinistä. Tässä vain pieni yksityiskohta kymmenien metrien teoksesta.

Lisää kaakelitaidetta ja nykyaikaisempia seinägraffiteja eri kuvista koottuna. Ei pöllömpää. Porton värikkyys teki meihin vaikutuksen.

Pakollinen mainospala liikkeen ikkunasta. Increase inssssssspiration to cleaning - perhaps.

Vanhaa kaupunkia ristiin rastiin.

Hyvin ilmastoitu asunto remonttitaitoiselle. Upea tilaisuus isollekin perheelle. Remontoi mieleiseksesi!

Kun Turhan Tallaajat lähtevät rannalle valitaan parhaat kelit - kuten kaatosade ja Atlantin tuulet. Vaan ei se estänyt surffaajiakaan. Porton läheisyydessä on hienoja hiekkarantoja niin luonnonrauhaa kaipaaville kuin suoraan metrosta ulos lautojen kanssa saapuville.

Muutakin räpylöintiä rannoilla. Porton lintuspottia tarkkailemassa.


Päivä paheisiin ja partasuun syntymäpäivää viettämään Douro-joen yli Vila Nova de Gaian puolelle portviinikellareiihin.



Enkelien tuhtia osuutta nuuhkimassa tynnyreistä haihtuvien partikkelien tuoksuissa.

Asiaan kuuluvalla hartaudella liikkeelle kuuden helmen makustelulla.

Cockburnsin satoa: vertailtavana kaksi rubya, kaksi tawnya ja kaksi vintagea huippuvuosilta.

Lähdettiin hakemaan lisää...

Sokka irti ja kolesterolit balanssiin! Täydelliset parit suklain ja portviinein.

Kotimatka häämöttää Lissabonin kautta kohti  lokakuun yöpakkasia. Reissullamme tarvitsimme pitkiä housuja kerran - itsepalvelupesulassa kun shortsit pyörivät koneessa. Reitin ja varusteiden näätimiseen palaamme muodossa tai toisessa täälläkin. Hellurei!