torstai 25. maaliskuuta 2010

Zubiri








Ylla kuvia Rout Napoleonilta - eilisen legilta.

Eilen saimme viela pyhiinvaeltajien illalliseksi makaronipataa, taimenta ja ranskalaisia. Peri baskilaista muonaa siis - vaan hyvin putosi ja kala oli mita mainioin. Jalkiruokana jugurttia ja koko setti 9 eur. Illallisen jalkeen oli luostarin kappelissa munkkien pitama pyhiinvaeltajien siunaus. Katolisia tapoja seuraillen me kaikki (meidan eurooppalaisten lisaksi mm. et.koreasta ja japanista tulleet) yritimme seurailla juonen kulkua. Kaikki kansallisuudet lueteltiin messussa.

Aamu alkoi klo 6.00 venyessa makuupussin sisalla. Aikaisimmat menijat loikkivat liikkeelle viiden aikaan, mutta tieda missa heidan tavoitteensa lienee vai ovatko hitaampia kulkemaan. Luostarissa yopyjia oli kuulemma 60, joista nelja taisi olla fillarilla. Tama on alkupiste monelle Espanjalaiselle, joten se lisasi hieman nuppilukua lahtokuopista. Jatkossa poluilla on koko ajan enemman kulkijoita. Aamupalaa ei kummemmin ollut ellei olisi odotellut kahdeksaan, mutta kolmen kilometrin paassa odotti bocadillo con ceso meita.

Pari nyppylaa oli tanaankin tiedossa. Nousu- ja laskumetreja kertyi muutaman Kiilopaan verran, mutta hitaasti hyva tulee. Sen alkaa vahitellen oppia taalla. Kylia oli enemman matkalla ja evasta ei tarvinnut raahata niin paljoa selassa. Juuri neljan maissa kopotellessamme Zubirin kylaan tarkoituksemme oli tuumata kahvin aaressa jatkammeko viela eteenpain, mutta kahvin aikana alkanut ukkonen ratkaisi asian puolestamme. Siis alberqueen. Kympilla sisaan, suihkuun ja kuuden hengen mukava luukku. Nyt jalleen siis koneen kimppuun kun se kerran tyrkylla on.

Monella samaan tahtiin kulkevalla kulkijalla, joita aina vuorotellen puolin ja toisin ohitellaan taukoillessa alkaa olla kella mitakin kolotusta ja vaivaa. Onneksi ei mitaan suurempaa - enemman rasituksesta edellisen paivan rajummasta vuoristoetapista.

Huomenna sitten Pamplonaan tai jos on kohtuullinen keli niin ehkapa Cizuz Menoriin. Kylien nimet alkavat menna vahan sekaisin, kun taalla on kaikki baskiksi ja sitten Espanjaksi ja kartoissa/oppaissa hieman sekaisin molemmat. Sinne jonnekin kuitenkin... Ultreya!